17.03.2009 00:00:00

10 причини да мразим Коледа

празникът може да те откаже и от гадже, и от деца
Започва все повече да прилича на ад. А всъщност е Коледа.
Всяка година по това време хиляди хора изпадат в ярост и депресия. От покупки, елхи, тъщата, която няма как да не дойде на Бъдни вечер, и цялата огрона дандания, с която е свързан иначе уж тихия и свят празник. Съществуват поне 10 причини, заради които и най-кроткият християнин може да намрази такъв прекрасен ден като Рождество Христово.

  1. Коледната картичка - Нищо не ви казва по-ясно “Всъщност не ми пука за теб” от една коледна картичка, която се изсипва заедно с още 20-ина досущ като нея от пощенската кутия. По-лоши са само коледните имейли, разпратени по еднакъв калъп. Или пък електронната картичка, на която някои се е изтипосал с цялото си семейство и смята, че страхотно ще ви зарадва.
  2. Коледната елха - Защо да купувам истинска елха? За да си създам щастието всеки ден да чистя с прахосмукачката иглички? А спомняте ли си как изглеждаха миналата година тротоарите в първите дни на януари? Пълни с купища изсъхнали дръвчета. Колко депресиращо! Изкуствената елха пък има отвратителния навик всяка година да изглежда точно по един и същ начин.
  3. Коледните купони - Особено противни са лсужебните. След като от 8 до 17 или от 9 до 18 ч си бил на работа, вечерта отново трябва да прекараш със същите хора. И да се заавляваш, макар че със сигурност не понасяш много оот тях. Разговаряш на идиотски теми, броиш глътките вино или водка, защото началникът бди.
  4. Коледната алчност - По това време на годината от всякъде на улицата пищят деца: “Мамо, искам тази играчка, татко искам онази.” На родителите е трудно да кажат: “ Не може, много е скъпа”, защото отрочето им просто ще си я поръча на Дядо Коледа. И пак е трябва да я купят. Коледа е една от причините някои хора да не искат да имат деца.
  5. Коледните песни - Може и да харесвате “Тиха нощ, сята нощ”, “Джингъл белс”, “Над смълчаните полета...”, “Чухме ангел от небето”, или дори “Бог се роди, Коледо”, но след като проглушат ушите ви от всеки магазин, ресторант, телевизионна и радиопрограма, сигурно ви се иска да стъпчете всички дискове с тези мелодии. Но спасение няма!
  6. Коледните филми - Това е време, по което просто не можеш да гледаш телевизия. Кой успя да направи толкова много филми за яслите Христови, Божията майка, житието-битието на Исус? И защо всички се чувстват длъжни да ги пускат?
  7. Коледно пазаруване - Още в края на ноември повечето магазини започват да те стресират с коледна украса. Блъсканицата и невъзможност да избереш каквото и да е оригинално нарастват, а денят Х неумолимо наближава. Пък и отвсякъде те дърпат разни Дядо Коледовци. А и колко при хвръкват! Дали не е по-разумно да ги вложиш в едно коледно пътуване – за предпочитане някъде на юг, където не познават този празник?
  8. Коледните подаръци - Поднасяне и приемане на подаръци: една дива невроза. Ако някой ти подари по-скъпо нещо от това, което ти си му приготвил, се чувстваш ужасно неловко. Същото е и в обратния случай. Една от причините хората да се въздържат от любовна връзка е тъкмо първата Коледа – какво да подаря на нея/него, на родителите й/му...
  9. Коледното семейство - Няма начин, Бъдни вечер е семеен празник. Значи отново ще трябва да изтърпя нахалния си племенник, който ми напикава панталона, мъжа на братовчедка ми, който нерви всички със златните си ланци и мутренските маниери. Ааа, и тъщата, тъщата (свекървата, свекървата). Та това са цели 5-6 часа! И ти скъсяват живота с 5-6 години.
  10. Коледното тъпчене - От коледа та чак до Нова година, че и след това праведните християни правят едно: тъпчат се с ядене и пиене като за последно. А на края, като се качиш на кантара, има два варианта: виждаш много ясно или фитнес зала и потене, понетене, или поредната ужасна диета.