29.12.2010 00:00:00

Парфе

Парфе-Блат:

-2яйца ,4супени лъжици захар, 4с.л.олио , 4 с.л. брашно, 1чаена лъжичка бакпулвер, 1 ванилия.


Всичко се разбива и се пече в кръгла тортена форма с подвижно дъно подмазана с мазнина и посипана с брашно.Това е пандишпан и може да бъде заменен с купен блат но да не е с какао.Правоъгълен български блат.Не вносен защото те имат друг вкус.




Парфе-Крем:

- 1 бутер - немски (краве масло) 125гр или голям разделен на две, 1 чаена чаша пудра захар, 1 ванилия, 2 жълтъка, 2 белтъка, 4 супени лъжици пудра захар, 500 грама заквасена сметана може и 600гр, 1 чаена чаша компот илипресен сок от плодове каквито желаете/ягоди,кайсии,праскови,малини/,3 чаени лъжички желатин.


Приготвяне на крема - Бутерът предварително е оставен да отмекне. Разбиват се с миксера жълтъците, пудрата захар (1-та чаена чаша), бутера и ванилията до получаване на хомогенна смес. Прибавя се сметаната и след това на тънка струйка компота. Разбиват се на сняг белтъците заедно с 4-те супени лъжици пудра захар и се прибавят в крема. Желатина се залива с малко вода и на водна баня се оставя да набъбне докато се стопят зрънцата. Бързо се прибавя към крема (както е горещ и на тънка стуйка) за да не се втърди. Много внимателно пак на тънка струйка се прибавя към крема и се разбива всичко добре с миксера. Блата опечен и изстинал се сиропира целия с малко компот или сок. Приготвения крем се изсипва отгоре и се слага за 3-4 часа във фризера или камерата на хладилника. Изважда се от тортената форма и се оставя в хладилника. Дъното на тортената форма си остава в подноса. Махаш само страничната част.