16.03.2009 00:00:00

Учителят Бениса Дуно:

Няма значение какво ще успеете да направите в този живот, важно е да се стремите и да правите стпки нагоре. Вложените усилия непременно ще дадат своя резултат, може и в друго време и място. Личността не е всичко. Тя е само временна дреха на индивидуалността, която е космична.

При истинската любов човек не се влияе от негативностите на своя партньор. Когато обичаме истнски някой друг, ние му осигуряваме свободата да изявява своите душевни ка4ества. Това е верно дори и тогава когато, те не ни харесват. Като храним по този начин душата на другия с любов и преданост, душевните сили стават по-силни, отколкото тези на ума. Повечето хора очакват изявата на тези душевни качества от по-низшата част на нашето естество, която е подсъзнателна и емоционална, вместо от по-висшата – съзнателна и свръхсъзнателна.

По-важно е съдържанието, а не формата;вътрешното усещане, а не – външната показност. Последната е един театър – за пред хората, а за избраницата остава само личното отношение, видимо в къщи насаме или на чашка с приятели, където съпругът – “турчин” демонстрира господарско отношение към своята брачна собственост – слугиня.

Всеки индивид носи в себе си един свят, една държава. Затова срещата между двама индивиди е среща между два свята и тя трябва да протича в описаната посока и ред: отгоре – надолу. Обратния контакт - отдолу нагоре – показва градеж втрху една нестабилна, неразумна, чувствена основа и бракът ще носи всички последствия от тази неразумност.

Когато сме способни за развитие на дълбоко вътрешно отношение с един пртньор, то тогава следва , че сме способни да направим същото и с останалите същества на други нива. --учителят Бениса Дуно